Składniki:
ugotowany makaron (różne rodzaje), warzywa gotowane na parze (jak najwięcej i różne), mały przecier pomidorowy lub trzy łyżki keczupu, ulubione zioła, żółty ser light, ewentualny wkład mięsny (np. kotlet mielony, kawałek ryby), tłuszcz do wysmarowania naczynia
Jak przyrządzić?
Ugotowany makaron należy delikatnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, ziołami, małym przecierem pomidorowym/keczupem, ewentualnie z wkładem mięsnym i włożyć do nasmarowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Potem należy zetrzeć żółty ser light i posypać nim zawartość naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i po 20 minutach wyjąć zdrową i niezwykle sycącą zapiekankę resztkową.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Ponieważ zapiekanka ta nie jest układana warstwowo, a składniki są wymieszane, nie trzeba sięgać łyżką/łopatką na samo dno naczynia.
Uwagi:
Jest to zdrowe, a zarazem bardzo sycące danie z produktów, które zawsze w domu się znajdą. Można to danie całe przyrządzić w parowarze i trwa to wtedy krócej, a jest jeszcze zdrowsze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Joasia |