Żelazo – jaka jest jego rola w organizmie?
MARICRUZ • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/zelazo-jaka-jest-jego-ro-fc3d777,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
„Brakuje ci żelaza” – słyszysz od znajomych, gdy skarżysz się na bezsenność i ogólne zmęczenie. Czy ten pierwiastek rzeczywiście jest tak ważny dla utrzymania zdrowia? Jaka jest jego rola w organizmie i gdzie można go znaleźć?
Dlaczego żelazo jest tak ważne?
Żelazo jest niezbędnym składnikiem hemoglobiny erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). „Wyposażona” w żelazo hemoglobina transportuje tlen do mięśni narządów wewnętrznych. Samo żelazo zaś jest też składnikiem niektórych enzymów, wspomaga więc utlenianie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jaka jest zalecana dawka?
Standardowo osoby dorosłe potrzebują dziennie od 0,7 do 2 mg żelaza (kobiety ciężarne 2–5 mg). Jednak dieta powinna zawierać co najmniej 10-krotność tej dawki, bowiem organizm przyswaja zaledwie 5–10% żelaza zawartego w pokarmach. Zapewni to m.in. dieta mieszana, która daje 10–20 mg żelaza dziennie.
Co się dzieje, gdy brakuje żelaza?
Niedobór żelaza może powodować zmęczenie, osłabienie, bezsenność, łamliwość włosów i paznokci, uczucie zimna i bladość skóry oraz zaburzenia libido. Brak pierwiastka może prowadzić do anemii. Aby więc uniknąć tych przykrych dolegliwości, warto zadbać o dietę, bogatą w ten pierwiastek. Szczególnie uczulone na to powinny być kobiety miesiączkujące, które tracą żelazo wraz z krwią menstruacyjną.
Gdzie szukać żelaza?
Bogactwo żelaza znajduje się w wątrobie i chudym czerwonym mięsie. Można je znaleźć także w roślinach strączkowych (np. fasoli, soczewicy czy ciecierzycy), natce pietruszki, pieczywie i produktach zbożowych, rybach i jajach.. Nieco mniej żelaza zawierają produkty mleczne, owoce i warzywa.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze