Składniki:
1 papaja lub mango (zielone lub czerwone),
marchew wagowo z papają 1:1,
1 czerwona cebula,
kiełki soi,
zielona kolendra ,
ew. mięta,
zielona sałata,
siekane orzeszki ziemne.
Sos:
3 łyżki octu ryżowego,
3 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki cukru,
1 ząbek czosnku,
sos chili słodko-kwaśny.
W wersji bogatszej:
20 dag ugotowanych krewetek, ew. pierś kurczaka ugotowana na parze lub tofu.
Jak przyrządzić?
Papaję (mango) i marchew utrzeć na dużych oczkach tarki, dodać poszatkowaną cebulę, kiełki, posiekaną kolendrę i mietę.W wersji bogatszej dodać krewetki, kurczaka lub tofu.Polać sosem.Ułożyć na zielonej sałacie, posypać orzeszkami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | rufa |