Składniki:
4 kostki z ryby - najlepiej z morszczuka, kawałek cytryny, kilka gałązek koperku, mała marchewka, kawałek selera, łyżka masła, pieprz ziołowy, sól.
Sos: Szklanka wywaru z warzyw, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki świeżych posiekanych listków estragonu lub estragon suszony, czubata łyżeczka mąki, łyżka oleju, sok z cytryny, cukier, sól.
Jak przyrządzić?
Kostki ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchew i seler obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Każdą porcję ryby obłożyć warzywami i koperkiem, na wierzchu położyć po odrobinie masła. Umieścić potrawę w naczyniu do gotowania na parze, przykryć, gotować 30 minut. Przygotować sos: Mąkę lekko uprażyć na rondlu bez dodatku tłuszczu, zestawić z ognia, dodać olej, wymieszać. Połączyć z wywarem, zagotować. Dodać estragon i pozostałe przyprawy. Rybę polać sosem, podawać z ryżem i warzywami gotowanymi również na parze.
Uwagi:
Najlepiej smakuje z brokułami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Aga_Terve |