Soczewica miewała swoje chwile chwały, ale ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. Od lat korzystają z niej wegetarianie, dziś modna wśród odżywiających się zdrowo lub będących na diecie. Kwas foliowy, fosfor, żelazo, dużo białka, mało kalorii. Dzięki najniższemu wśród roślin strączkowych indeksowi glikemicznemu stanowi ważny składnik diety Duncana czy Montignaca. Nie można tam używać warzyw strączkowych, ale soczewicę tak! I teraz najważniejsze, w tej wersji jest bardzo smaczna. Zupa z soczewicy przygotowana według tego przepisu spodoba się nawet prawdziwym łasuchom.
Składniki:
1,5 szklanki soczewicy łuskanej,
2 marchewki,
2 cebule,
½ małego selera,
1 pietruszka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki przyprawy do zup w płynie (np. Maggi),
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka suszonego cząbru,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz,
ew. ½ szklanki śmietany.
Jak przyrządzić?
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej poprzedniego dnia).
Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie.
Gdy będzie już szklista, dodajemy ją do soczewicy.
Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.
Gdy soczewica będzie już niemal miękka (ok. 15-20 minut), dodajemy koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy, Maggi, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Rozlewamy zupę na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Można ją zabielić śmietaną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |