Składniki:
(Na małą tortownicę)
Ciasto: 3/4 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, czubata szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 3-4 łyżki mleka, tłuszcz do formy
Krem: szklanka śmietany, 3 tabliczki czekolady deserowej, 1/3 kostki masła, kieliszek (50- 75 ml) rumu, 5 dag rodzynek
Jak przyrządzić?
1. Ciasto: masło zmiksować z cukrem i jajkami. Wymieszać z mąką, proszkiem, kakao i mlekiem, przełożyć do tortownicy. Piec 40 45 min w temp. 180 C
2. Krem: rodzynki namoczyć w rumie. 2 tabliczki połamać i ze śmietaną podgrzać na parze aż się roztopi. Zdjąć z ognia, po przestudzeniu zmiksować z masłem. (Część kremu można odłożyć do dekoracji). Resztę wymieszać z namoczonymi rodzynkami.
3. Wystudzone ciasto przekroić na pół /dwa krążki/ skropić rumem , przełozyć kremem.
4. Tabliczkę czekolady stopić na parze, posmarować nią ciasto /można zamiast stopionej czekolady użyć gotowej polewy do ciast/. Górę można ozdobić odłożonym kremem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Anja |