Składniki:
40 dag wieprzowiny, 1 cebula, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 1 lampka czerwonego wina, oliwa,
przyprawy: szczypta oregano, szczypta bazylii, papryka czerwona ostra, szczypta curry, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
- wieprzowinę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszac z przyprawami i odrobiną oliwy - odstawić na 30 min.
- w czasie kiedy mięsko się marynuje, należy pokroić warzywka: paprykę w kostkę, cebulę w talarki
- mięso wyłożyć na patelnię(z odrobiną oliwy), zalać połową lampki wina i dusić pod przykryciem 1 h.
- po tym czasie należy dodać warzywa, resztę wina i dusić jeszcze przez 15 min
- i to już koniec :-)!!!SMACZNEGO!!!SMACZNEGO!!!SMACZNEGO!!!SMACZNEGO!!!
Jak podawać?
Proponuję podawać to danie ze smażonymi ziemniaczkami, tzn.
- ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, pieprzem, solą, papryką (a najlepiej ze specjalną przyprawą do dań z ziemniaków) i smażyc przez ok. 30 min pod przykryciem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | evelia |