Składniki:
kawa mielona - po dwie miarki na osobę,
cynamon 1 łyżeczka,
kardamon 1 łyżeczka,
imbir 1/2 łyżeczki,
godździki sproszkowane 1/2 łyżeczki,
syrop klonowy 1 łyżeczka na osobę,
cukier trzcinowy 1 łyżeczka na osobę,
śmietana 36%
Jak przyrządzić?
Cynamon, kardamon, godździki i ibmir wymieszać, kawę zaparzyć, najlepej w ekspresie ciśnieniowym. Do każdej filiżanki wsypać po pół łyżeczki przypraw, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz 1 łyżeczke syropu klonowego, wymieszać do uzyskania jednolitej masy - taka mało estetyczna paciaja sie robi, ale ślicznie pachnie. Uzyskaną masę zalać gorącą kawą do 2/3 filiżanki.
Śmietankę ubić z naprawdę niewielką ilością cukru - paciaja do kawy jest potwornie słodka - i dodać duży kleks do filiżanki.
Potrzebne przybory:
Ekspres ciśnieniowy może się przydać, jak ktoś jest zaprzyjaźniony z kawą i nie przepada za "zalewajką".
Jak podawać?
W filiżankach, szklankach, kuflach... to zależy jak bardzo potrzebujesz pocieszenia:) Bardzo pasuje do Tiramisu... ale wtedy to już kaloryczne samobójstwo :(
Uwagi:
Kawa wychodzi bardzo słodka i aromatyczna, dlatego za często nie da się jej pić. Można pominąć syrop klonowy lub cukier trzcinowy, ale z nim jest najlepsza - ten charakterystyczny posmak, po wymianie na zwykły rafinowany cukier i bez syropu sporo traci na smaku.
Wersja dla leniwych lub zapracowanych może być z kawą rozpuszczalną - mieszamy ją z przyprawami i zalewamy wrzątkiem, wtedy jest słabsza.
Porcja jest potwornie kaloryczna jak na kawę, więc stosować tylko w awaryjnych sytuacjach - bardzo dużą depresja, której nawet kalorie nie zaszkodzą :)
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | katka |