Składniki:
piersi kurczaka,
papryka czerwona, żółta i pomarańczowa,
cebulka biała lub czerwona albo jedna i druga
boczek (najlepiej w miarę chudy);
Marynata: musztarda grillowa Kamis,
przyprawa grillowa do mięs Kamis,
czosnek,
sól, papryka ostra,
olej, kilka kropel soku z cytryny (ale niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Piersi umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Mięso włożyc do miski. Przygotować marynatę (wymieszać składniki w miseczce). Polać mięso, starannie wymieszać wstawić do lodówki na min. 2 godz. Ale najlepiej na całą noc. Paprykę pokroić na nieduże kawałki, boczek w grube nieduże plastry lub kostkę, cebulę pokroić w ósemki a następnie rozdzielic tak, żeby każda część miała po dwie warstwy. Zamarynowane mięsko i warzywka nabijać na patyczki na przemian np. papryka czerwona, pierś, cebulka, boczek, papryka żółta, pierś itd. Gotowe szaszłyki można jeszcze lekko oprószyć przyprawą do grilla, następnie ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfance, podlać odrobiną wody i wstawic do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min. przewracając od czasu do czasu.Wspaniale smakują z sosem Heinz egzotycznym lub musztardą grillową wymieszaną z ketchupem. Do tego pieczone ziemniaczki i sałatka, smacznego.
Uwagi:
Tak przyrządzone szaszłyki można również piec na ruszcie bądź grillować.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | mortiszia |