Spaghetti z pomidorami i oliwkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 dojrzałe słodkie pomidory,
oliwki (ok. 1/3 szklanki),
świeża zielona pietruszka,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek - tylko extra vergine (1/4 szklanki),
ząbek czosnku (lub więcej - jak kto lubi),
ser pleśniowy do posypania,
makaron spaghetti (1/2 paczki)

Jak przyrządzić?

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokroić oliwki (ja daję tylko zielone), posiekać drobno umytą wcześniej pietruszkę, dodać do pomidorów. Posolić, przyprawić do smaku. Czosnek wycisnąć i zmieszać z oliwą, zalać tym pokrojone składniki. Sos jest gotowy.Ugotować makaron, musi być al dente - lekko twardy. Wymieszać makaron z sosem (szybko, żeby nie wystygło - sos jest zimny) i od razu podawać. Posypać utartym rokpolem.

Uwagi:

Makaron musi być bezjajeczny z pszenicy durum, najlepszy jest włoski, próbowałam z polskim - nie polecam. Oliwy można dać mniej lub więcej - zależy czy ktoś woli bardziej lub mniej tłuste.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorAgata

Spaghetti z pomidorami i oliwkami: Podobne przepisy

Spaghetti z pomidorami i oliwkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy