Składniki:
3 dojrzałe słodkie pomidory,
oliwki (ok. 1/3 szklanki),
świeża zielona pietruszka,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek - tylko extra vergine (1/4 szklanki),
ząbek czosnku (lub więcej - jak kto lubi),
ser pleśniowy do posypania,
makaron spaghetti (1/2 paczki)
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokroić oliwki (ja daję tylko zielone), posiekać drobno umytą wcześniej pietruszkę, dodać do pomidorów. Posolić, przyprawić do smaku. Czosnek wycisnąć i zmieszać z oliwą, zalać tym pokrojone składniki. Sos jest gotowy.Ugotować makaron, musi być al dente - lekko twardy. Wymieszać makaron z sosem (szybko, żeby nie wystygło - sos jest zimny) i od razu podawać. Posypać utartym rokpolem.
Uwagi:
Makaron musi być bezjajeczny z pszenicy durum, najlepszy jest włoski, próbowałam z polskim - nie polecam. Oliwy można dać mniej lub więcej - zależy czy ktoś woli bardziej lub mniej tłuste.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agata |