Składniki:
30 dag pieczarek, 30dag parówek lub kiełbasy parówkowej, 2 średniej wielkości cebule, sól, pieprz, mała puszeczka koncentratu pomidorowego lub soku pomidorowego, łyżka masła, troche przyprawy do zup, trochę mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać, włożyć do rondla, dodać masło i dusić mieszając aż się zeszkli - nie rumienić. Wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze szklanką wody lub wlać sok pomidorowy. Pieczarki umyć, krajać w ćwiartki lub grubsze plasterki i wrzucićdo sosu. Dusić razem 10-15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i przyprawą do zup Na końcu wrzucić pokrajane w grubsze talarki parówki lub kiełbasę krajaną w plasterki. Dusić razem ok. 5 minut. Odstawić, bo potrawa smaczniejsza odgrzewana. Tuż przed podaniem, wrzącą, gorącą - oprószyć mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Sos wówczas staje się odrobinę zawiesisty i błyszczący.
Potrzebne przybory:
garnek, 2 miseczki, deska, nóż.
Jak podawać?
z pieczywem
Uwagi:
Składniki można podwajać w zależności od ilości osób, ja biorę składniki potrójnie czyli po 90 dag i wolę sok pomidorowy. Domownicy za tą potrawą przepadają. Jest pyszna i łatwa w wykonaniu. Życzę smacznego. Czekam na opinie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Basia |