Składniki:
- 2 marchewki, 1 maly seler, 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 opak. śmietany 30%
- 1 lub 2 pęczek koperku ogrodowego
- 1 kostka rosołowa (z kury)
- 3/4 szklanki grysiku
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (marchewki, seler, pietruszkę i pokrojoną cebulę) i gotujemy. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyjmujemy je z garnka aby ostygły. Grysik zalewamy zimną wodą i mieszamy (można to zrobić nie w szklance, lecz w innym większym naczyniu). Wywar doprowadzamy do wrzenia i wlewamy grysik - powoli mieszając. Warzywa kroimy na drobne kostki i wrzucamy do zupy. Następnie dolewamy śmietanę do smaku, kostkę rosołową oraz drobno posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.
Jak podawać?
można podawać z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Selenit |