Koperkowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 marchewki, 1 maly seler, 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 opak. śmietany 30%
- 1 lub 2 pęczek koperku ogrodowego
- 1 kostka rosołowa (z kury)
- 3/4 szklanki grysiku
- sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (marchewki, seler, pietruszkę i pokrojoną cebulę) i gotujemy. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyjmujemy je z garnka aby ostygły. Grysik zalewamy zimną wodą i mieszamy (można to zrobić nie w szklance, lecz w innym większym naczyniu). Wywar doprowadzamy do wrzenia i wlewamy grysik - powoli mieszając. Warzywa kroimy na drobne kostki i wrzucamy do zupy. Następnie dolewamy śmietanę do smaku, kostkę rosołową oraz drobno posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.

Jak podawać?

można podawać z grzankami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
AutorSelenit

Koperkowa: Podobne przepisy

Koperkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy