Sk艂adniki:
- duzy kurczak, ponad kg
- 25-30 dag migdalow ze skorka
- 25-30 dag suszonych sliwek, najlepiej bez pestek
- 2 srednie cebule
- 2-3 zabki czosnku
- duzy peczek pietruszki
- duzy peczek swiezej, zielonej kolendry (koriander)
- oliwa z oliwek, sol, pieprz, kurkuma
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Kurczaka podzielic na mniejsze czesci. Natrzec przyprawami (sol, pieprz, kurkuma, roztarty czosnek) i odstawic do tzw. przegryzienia.2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, poczekac,zdjac skorke i osuszyc. Na suchej, rozgrzanej patelni zrumienic migdaly na lekko zloty kolor.3. Rozgrzac oliwe na patelni i poddusic pokrojona cebule i reszte roztartego czosnku. Przelozyc do wiekszego garnka o grubym dnie.4. Na tej samej patelni rozgrzac oliwe i usmazyc kurczaka na zloty kolor.5. Do garnka z uduszona cebula z czosnkiem przelozyc kurczaka, dodac sliwki (bez namaczania), migdaly, posiekana koledre i pietruszke (bez lodyzek). Dolac pol litra wody, zagotowac, potem dusic az kurczak bedzie miekki ale sliwki nie rozgotowane.6. Sos powinien byc slodkawy o wyraznym smaku kolendry i lekko czosnku. Wedlug wlasnego upodobania mozna dosolic.
Uwagi:
Kurczak po marokansku dobrze smakuje z ryzem lub wszelkim bialym pieczywem typu bagietka, chleb turecki, ciabatta.Najlepiej podawac lekkie surowki np. z marchwi, ogorka i salate.W przepisie mozna wedlug wlasnego uznania dodawac mniej lub wiecej sliwek lub migdalow.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3-4 |
Autor | jola |