Składniki:
1 kalafior (może być mrożony - 1 opakowanie)
2-3 duże pomidory
2 świeże ogórki
1 opakowanie śmietany 12 lub 18% (raczej kwaśnej)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Jak przyrządzić?
Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować, wystudzić. Pomidory pokroić w ćwiartki. Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki. Śmietanę wymieszać z rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Warzywa ułożyć na półmisku, polać śmietaną.
Potrzebne przybory:
Przyda się praska do czosnku.
Jak podawać?
Idealna jako lekka kolacja albo przystawka podczas przyjęcia.
Uwagi:
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, będzie wtedy mniej kalorycznie, ale potrawa zyska bardziej kwaskowy smak.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Kaga |