Składniki:
2-3 kg skrzydełek drobiowych, butelka sosu sojowego jasnego (ciemny daje mało apetyczny kolor), mąka, pieprz, olej i ewentualnie miód (jeśli ktoś lubi takie słodko-słone kombinacje)
Jak przyrządzić?
Skrzydełka umyć, oczyścic, pokroić na 2 częsci (koncówki odcinamy i odrzucamy). Do miski wlać sos sojowy i stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie gęsty sos, który bedzie przyklejal sie do skrzydełek. Następnie do tak przygotowanego sosu dodajemy skrzydełka i odstawiamy do lodówki na jakieś 2h. Po 2h wyjmujemy, w garnku podgrzewamy olej (tyle oleju aby zakrywał skrzydełka)i smażymy aż do osiagnięcia chrupiącej panierki (jakieś 15 min.). Tak przygotowane skrzydelka sa już gotowe do podania. Można jednak trochę urozmaicić ich smak smarując je miodem (oczywiście rozcieńczonym wodą) i wstawiając do piekarnika rozgrzanego do temp. około 200 stopni C. W piekarniku trzymać tak długo aż cały cukier skarmelizuje się (poznamy to po tym że skrzydełka zaczynają nabierać ciemnego, wręcz czarnego koloru - nie dopuśćmy do tego).
Jak podawać?
raczej danie główne
Uwagi:
Bardzo pyszne i w gruncie rzeczy proste danie, sprawdza sie na imprezach, np. do browarka :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | CliniC |