Składniki:
- 40 dag mąki
- kostka margaryny
- 15 dag drobno startej marchwi
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru pudru
- słoiczek ulubionego dżemu
- cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekac z margaryną. Następnie dodać marchew, cukier puder, wymieszać wszystko dokładnie i zagnieśc ciasto. Rozwałkować je na placek grubości 4-5 mm i szklanką wyciąć krążki. W połowie ciasteczek małym kieliszkiem wyciąć środki. Składać parami oba rodzaje krążków, przekładać je dżemem. Gotowe układac na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec około 20 min. Nieco przestudzone ciasteczka posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Julita |