Składniki:
2 białka,
2 łyżki mąki żytniej (ew. pszennej),
1 szkl. soi,
przyprawy wg uznania (sól, pieprz, papryka słodka, curry),
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać mąkę, soję (oczywiście wcześniej ugotowaną!), resztę przypraw i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej niewielkie placuszki (żeby było łatwo przekładać - czynność dość trudna ze względu na dużą ilość soi). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
trzepaczka do białek, miska, patelnia
Jak podawać?
Prosto z patelni, gorące. Ja podaję ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plasterki polanym jogurtem naturalnym.
Smacznego! (i zdrowego :-)
Uwagi:
Danie proste łatwe i przyjemne, niskotłuszczowe, wysokobiałkowe, idealne dla wegetarian.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 placuszków |
Kaloryczność | niska |
Autor | enjoy |