Białkowe kotleciki z soją - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 białka,
2 łyżki mąki żytniej (ew. pszennej),
1 szkl. soi,
przyprawy wg uznania (sól, pieprz, papryka słodka, curry),
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać mąkę, soję (oczywiście wcześniej ugotowaną!), resztę przypraw i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej niewielkie placuszki (żeby było łatwo przekładać - czynność dość trudna ze względu na dużą ilość soi). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

trzepaczka do białek, miska, patelnia

Jak podawać?

Prosto z patelni, gorące. Ja podaję ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plasterki polanym jogurtem naturalnym.
Smacznego! (i zdrowego :-)

Uwagi:

Danie proste łatwe i przyjemne, niskotłuszczowe, wysokobiałkowe, idealne dla wegetarian.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 placuszków
Kalorycznośćniska
Autorenjoy

Białkowe kotleciki z soją: Podobne przepisy

Białkowe kotleciki z soją: wypróbuj również

Powiązane Tematy