Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 surowa papryka
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomodorów w kawałkach (bez skórki)
- ok. 1 łyżeczki sosu chilli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Jak przyrządzić?
W nieco wyższym garnku podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy widocznie zmniejszą już swoją objętość (zeszklą się), dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Podsmażamy to na wolnym ogniu, na tyle krótko i długo jednocześnie, by z papryki nie zeszła skórka. W tym samym czasie na patelni podsmażamy mięso mielone. Należy je porozdzielać na drobne kawałki. Można posypać je czarnym mielonym pieprzem - ładniej pachnie. Kiedy będzie juz podsmażone dokładamy je do garnka z cebulą i papryką, mieszamy. Po połączeniu składników dorzucamy fasolkę, opłukaną wcześniej pod bieżącą wodą z zalewy własnej. Podgotowujemy kilka chwil mieszając od czasu do czasu. Wreszcie dokładamy pomidory z puszki.Teraz przy pomocy soli i pieprzu (czy też Vegety jak ktoś woli) doprawiamy do smaku. Na końcu dolewamy pół łyżeczki sosu chilli i sprawdzamy czy odpowiada nam stopień pikantności. Radzę dokładać sos małymi dawkami, bo szybko można przesadzić :) Potrawa powinna być jednak ostra. Po zagotowaniu podawać z ryżem, makaronem lub chlebem.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, nóż, łyżka, łyżeczka
Uwagi:
Dla mnie jest to danie rezerwowe, gdy brak mi czasu na gotowanie. Dodatkową zaletą jest to,że nie traci ono smaku nawet po odgrzewaniu na 2 dzień. Moim zdaniem jest nawet lepsze!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agumola |