Składniki:
Ciasto:
- 6 jabłek
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów (najlepiej włoskich, ale można laskowych, ziemnych...)
- 3/4 szkl. oleju
Krem, polewa i inne ;-)
- 1 puszka mleka SŁODZONEGO zagęszczonego
- 1 kostka masła "extra"
- 3 paczki herbatników
- 1 polewa czekoladowa
- odrobina alkoholu
- cytrynka
Jak przyrządzić?
- Przed rozpoczęciem pieczenia...
Puszkę słodzonego skondensowanego mleka wstawiamy (nie otwierając!) do gorącej wody i gotujemy 3 godzinki, potem studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Ciasto
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę niezbyt drobno, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na godzinkę przykryte szmatką.
Kiedy puszczą "sok" stopniowo dodajemy 3 jajka, zmieszane sypkie składniki ciasta - mąke, proszek, sode, rodzynki i orzechy. Po połączeniu powinno być dość płynne i nietypowe jak na ciasto :-) ale o to chodzi!
Wlewamy do większej formy wysmarowanej masłem a najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Nie podaję czasu pieczania, ponieważ nie jest on ściśle ustalony. Ja sprawdzam zapałką lub wykałaczką czy ciasto jest już gotowe.
- Krem, polewa i inne ;-)
Schłodzone masło ucieramy na puszystą miękką masę i stopniowo dodajemy do niego zawartość wcześniej ugotowanej i dobrze ostudzonej puszki - przepyszny "karmel". Ucieramy dokładnie, ale radze nie używać do tego miksera bo masa będzie zbyt wodnista i nie utrzyma sie na cieścia.Tak przygotowany krem wylewamy na zimny płat ciasta. Biszkopty moczymy w przegotowanej wodzie z dodatkiem alkoholu i cytryny i układamy na masie. Całość wieńczy polewa czekoladowa.
Smacznego :-)
Uwagi:
Ten przepis tylko wygląda groźnie, tak naprawde jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Jest przy tym niezwykle efektowny i przepyszny :-)
Nie jest też pracochłonny. Zwłaszcza gdy ugotujsz mleko (koniecznie musi być SKONDENSOWANE SŁODZONE!) "na zapas" (nawet 3-4 puszki), ponieważ można je bez przeszkód przechowywać a także używać jako dodatku do innych deserów czy ciast.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | znaczna :-) |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | majtuta |