Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 0,15 kg cukru
- 0,15 kg mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 ½ puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 ½ paczki margaryny
- kawa rozpuszczalna
- 0,10 kg orzechów
- 0,10 kg rodzynek
- 0,05 kg migdałów
- 0,05 kg moreli
- 0,05 kg śliwek suszonych
- 0,05 l spirytusu
Poncz:
- 0,5 l przegotowanej wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- cukier waniliowy (do smaku)
- cukier (do smaku)
- 0,05 l spirytusu
- herbatniki
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
* Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Ubijać razem.
* Stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
* Upiec na złoty kolor.
Krem:
* Mleko gotować przez 2,5 godziny w kąpieli wodnej
* Bakalie sparzyć bakalie i drobniutko pokroić i zalać spirytusem.
* Margarynę utrzeć na gładką masę. Dodać ostudzone mleko. Pod koniec ucierania dodać spirytus.
Wykończenie:
¾ kremu i ¾ bakalii połączyć i wyłożyć na naponczowany biszkopt. Ułożyć naponczowane herbatniki polać polewą czekoladową.Z pozostałego kremu zrobić kratkę. W krateczkę położyć bakalie.
Uwagi:
Biszkopt należy piec w temp. 160 st. przez ok. 30-40 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | eva |