Składniki:
6 szt. podudzia z kurczaka,
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
bułka tarta, przyprawy wg. uznania,
1 ząbek czosnku
Jak przyrządzić?
Z podudzia wyjąć kość, posypać przyprawami i wstawić do lodówki na ok. 15 min. W tym czasie do mielonego mięsa dodać przesiekany ząbek czosnku, przyprawy - np. kucharek, majeranek, jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Podudzia wyjąć z lodówki, w miejsce wyjętej kości włożyć mięsko mielone. Całość lekko zesznurować nicią (tak jak na roladki), włożyć do blaszki, na każde podudzie położyć odrobinę masła. Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 220 C.
Jak podawać?
Podawać wg uznania, np. z ryżem, ziemniakami, sosem czosnkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | kasia |