Składniki:
8 jajek (ugotowanych na twardo), ok. 0,25 kg pieczarek (lub słoiczek pieczarek pasteryzowanych w zalewie), duża łyżka majonezu, sól, pieprz, 2 łyżki masła, majonez i groszek do dekoracji
Jak przyrządzić?
Ugotowane na twardo jajka ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Pieczarki obrać (ze słoiczka odcedzić), drobno pokroić. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić pieczarki, podsmażyć około 2-3 minut. Dodać sól i pieprz, dusić dalej aż odparuje z pieczarek woda i przybiorą ładny kolor. Po ostudzeniu pieczarki odsączyć z tłuszczu (np. na plastikowym sitku), następnie bardzo drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem dodać pieczarki, dużą łyżkę majonezu, ewentualnie sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Uzyskaną masą faszerować białka. Udekorować majonezem oraz np. groszkiem, rzodkiewką, papryką w proszku.
Jak podawać?
Na talerzu wyłożonym sałatą, obficie posypanym groszkiem konserwowym. Po przyrządzeniu schłodzić. Smacznego!
Uwagi:
Pyszna przystawka na każdej kolacji czy porannym śniadaniu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tomek |