Tam, skąd pochodzę, ziemniaczane danie zwie się Kartoflakiem. Ale w innych częściach Polski spotkałam się także z nazwą Bugaj. Moi znajomi z Warszawy mówią po prostu Babka ziemniaczana. Ilość nazw wskazuje na wielką popularność potrawy, niezależnie od regionu. Moja rodzina uwielbia Kartoflaka z kefirem lub surówką z kapusty. Choć jego przygotowanie i pieczenie zajmuje sporo czasu, robię go często. Bo nie ma nic bardziej przyjemnego niż zadowolone buzie przy rodzinnym stole.
Składniki:
2 kg młodych ziemniaków,
0,30 kg wędzonego boczku,
0,25 kg kiełbasy (może być śląska lub podwawelska),
0,5 kg mięsa wieprzowego,
2 średnie cebule,
3 jaja,
majeranek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i zetrzeć bardzo drobno.
Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.
Wszystkie pokrojone składniki dodać do startych ziemniaków i wbić jaja.
Całość wymieszać, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej blachy i piec w piekarniku około 2 godzin, w temperaturze 180 stopni C.
Kartoflak jest gotowy, gdy na jego powierzchni utworzy się przypieczona skórka.
Jak podawać?
Podajemy gorący, na przykład z surówką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |