Kartoflak

Przepis kulinarny
Kartoflak Zobacz 6 zdjęć

Tam, skąd pochodzę, ziemniaczane danie zwie się Kartoflakiem. Ale w innych częściach Polski spotkałam się także z nazwą Bugaj. Moi znajomi z Warszawy mówią po prostu Babka ziemniaczana. Ilość nazw wskazuje na wielką popularność potrawy, niezależnie od regionu. Moja rodzina uwielbia Kartoflaka z kefirem lub surówką z kapusty. Choć jego przygotowanie i pieczenie zajmuje sporo czasu, robię go często. Bo nie ma nic bardziej przyjemnego niż zadowolone buzie przy rodzinnym stole.

Składniki:

2 kg młodych ziemniaków,
0,30 kg wędzonego boczku,
0,25 kg kiełbasy (może być śląska lub podwawelska),
0,5 kg mięsa wieprzowego,
2 średnie cebule,
3 jaja,
majeranek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i zetrzeć bardzo drobno.

Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.

Wszystkie pokrojone składniki dodać do startych ziemniaków i wbić jaja.

Całość wymieszać, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej blachy i piec w piekarniku około 2 godzin, w temperaturze 180 stopni C.

Kartoflak jest gotowy, gdy na jego powierzchni utworzy się przypieczona skórka.

Jak podawać?

Podajemy gorący, na przykład z surówką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8
Przybliżony koszt30 zł

Kartoflak: Podobne przepisy

Powiązane Tematy