Składniki:
30 dag mąki pszennej,
20 dag margaryny,
2 żółtka,
1/2 szklanki śmietany (18%),
ser żółty,
przyprawy (kminek, sól)
Jak przyrządzić?
Margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę, żółtka. Szybko wyrobić ciasto i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąty grubości 1/2 cm i szerokości ok. 16 cm, posmarować białkiem. Posypać serem zmieszanym z solą i kminkiem. Prostokąty pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, włożyć do lekko natłuszczonej blachy i piec w bardzo gorącym piekarniku ok. 15-20 min.
Uwagi:
Trzeba wcześniej przygotować ciasto i włożyć je na kilkanaście godzin do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | katherine |