Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki, 25 dkg margaryny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu.
Krem: 3/4 l mleka, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki posiekać na stolnicy. Podzielić na dwie części i osobno upiec w foremce prostokątnej ok. 30 min w temp. 170 stopni.
Krem: 1/2 szklanki mleka, żółtka i mąki zmiksować. Resztę mleka zagotować z obydwoma cukrami i do gotującego się na wolnym ogniu wlać masę jajeczną. Mieszać aż do zgęstnienia budyniu.
Placki po wyjęciu posmarować gorącym kremem.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Autor | katherine |