Sk艂adniki:
- podwojna piers z kurczaka, ok. 0,5 kg
- opakowanie ziol prowansalskich
- tymianek,zabek czosnku, sol, pieprz, 3 lyzki oliwy, sok z polowy cytryny
- mrozonka Hortex, np. zupa jesienna
- torebka ryzu, np. basmati
Jak przyrz膮dzi膰?
Wycisnac czosnek przez praske, oliwe polaczyc z sokiem z cytryny oraz ziolami, tymiankiem, wycisnietym wczesniej czosnkiem, sola i pieprzem. Odstawic na godzinke. Jednoczesnie podgotowac warzywa, zwracajac uwage zeby nie byly zbyt miekkie, ugotowac ryz - tez troszke krocej niz zwykle. W miseczce polaczyc warzywa z ryzem, doprawic to sola i podsmazyc na oleju - niewielkiej ilosci - w zaleznosci ile gotujemy ryzu. Umarynowana piers z kurczaka upiec w piekarniku w folii aluminiowej, ok. 30 minut w 200'C, podczas pieczenia sprawdzac, czy jest miekka - ja to robie "na czuja", wiec nie podam co do sekundy.
Potrzebne przybory:
prodiz lub piekarnik, patelnia, 2 garnki
Jak podawa膰?
z ryzem i warzywami, jesli ktos robi sama piers to mozna z kartofelkami pieczonymi w czosnku i mizeria
Uwagi:
Podzielic podwojna piers na polowy, ja kroje te polowy w grubsze ukosne plastry, polewam je sosem z pieczenia i podaje z mieszanka ryzowo - warzywna. Jesli ktos lubi, to mozna te piers polac sosem curry. Przygotowuje sie go przez dodanie 1 plaskiej lyzki curry do podstawowego sosu beszamelowego. Danie jest pyszne.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3 |
Kaloryczno艣膰 | niezbyt duza |
Przybli偶ony koszt | 12 z艂 |
Autor | ZEZOWATA |