Składniki:
- 1-2 golonki tylne
- sól peklowa
- 2 marchewki
- 1 por (część biała)
- ćwiartka selera
- 4 cebule
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- smalec
Jak przyrządzić?
Golonki umyć, obsuszyć. 1-2 doby peklować w wodzie (powinna przykryć golonki) z 1 łyżką soli peklowej i 2 liśćmi laurowymi. Obsuszyć. Posolić nieco, popieprzyć. Podsmażyć na smalcu. Przełożyć do brytfanny. Na tym samym smalcu podsmażyć warzywa. Przełożyć do brytfanny. Wlać pół szklanki wody, wino. Piec w 200 stopniach 2 godziny, co najmniej raz przewracając.
Potrzebne przybory:
piekarnik, patelnia, brytfanna
Jak podawać?
Świeżo upieczoną oczywiście z chlebem i musztardą lub chrzanem. Piwko lub dziobek wskazane. Odgrzewaną można podać z ziemniakami jako drugie danie obiadowe (warzywkami polać golonkę i ew. ziemniaki).
Uwagi:
Jakość zależy oczywiście od goloneczki. Ja preferuję mało tłuste i tylne (oczywiście).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | docent |