Składniki:
piwo jasne (ja za barem używam Tyskiego lub Lecha), sok malinowy, cynamon, cukier, goździki.
Jak przyrządzić?
Potrzebne jest nam jakieś żaroodporne naczynie, najlepiej dzbanek. Do niego wlewamy ok. 30 ml soku malinowego, 2 łyżeczki cukru, trochę cynamonu (proszę pamiętać by wrzucić cukier przed wlaniem piwa, będziemy mieli pewność ze nie ucieknie nam z dzbanka) i z 5 goździków. Następnie wlewamy do dzbanka piwo, możemy je troszkę odgazować, przelewając część do kufla i energicznie mieszając np. łyżką, lub można je otworzyć jakieś 30 min. wcześniej. Niestety do zrobienia tego grzańca potrzebna jest mikrofalówka (nie wiem jak zachowuje się piwo na zwykłej kuchence gazowej, ale słyszałem ze piwo się bardzo pieni i ucieka z naczynia. Można temu zapobiec poprzez wcześniejsze rozgazowanie piwa). Następnie wkładamy naszego "grzańca" na 2 min. do mikrofalówki, potem wyciągamy, mieszamy pozbawiając nasze piwko resztek gazu (oczywiście znowu się spieni, ale proszę się nie przejmować to jest normalne) i rozpuszczając cukier. I wkładamy na kolejne 2 min. Potem przelewamy gorącego grzańca, przez sitko, by nie znalazły się w naszym kuflu goździki oraz zawiesina z cynamonu, która nie wygląda zbyt ciekawie do jakiegoś żaroodpornego naczynia np. do glinianego kufla. Już nawet nie wiem ile zrobiłem takich grzańcow, ale wszyscy moi klienci byli zawsze zadowoleni, słyszałem nawet ze to najlepszy grzaniec, jaki kiedykolwiek pili. Proszę pamiętać by grzaniec był zawsze gorący i słodki. Życzę smacznego i zapraszam do eksperymentu.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | no dosyć duża ;) |
Autor | bruce |