Składniki:
8 do 10 miękkich jabłek,
paczka bakali,
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
łyżeczka skórki pomarańczowej,
szklanka mąki (200 g),
100 g cukru,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w dość dużą koskę, niezbyt drobno, wsypać do głębokiej, szklanej miski. Dosypać bakalie, rozdrobnione, pokrojne orzechy włoskie, skórkę pomarnćzową. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, by puściło soki. Wyjąć po godzinie, wbić 3 całe jajka, dosypać szklankę mąki, 100 g cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Wysmarować dość płytką brytfannę margaryną i wysypać bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Idealne na popołudniową przekąskę do kawy. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Wysoka szklana miska, drewniana łyżka, brytfanna.
Jak podawać?
Można podawać już na ciepło lub poczekać do ostygnięcia, ewentualnie posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Uwagi:
Robi się szybko w przerwie między nauką :) Naprawdę przepyszne, jeśli ktoś lubi połączenie bakalii z jabłkami, a nie chce dodawać tłuszczu. Ciasto bardzo miękkie i lekkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | panna Anna |