Chłodnik podlaski

Przepis kulinarny

Składniki:

Duża cebula, łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba), dwa lub trzy ogórki (najlepiej gruntowe ,duże), rzodkiewka, koperek, pół szklanki śmietany, sok z cytryny lub ocet, 1,5 litra wody dobrej jakości.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.

Jak podawać?

Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.

Uwagi:

Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
Porcje3 do 4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt3 zł
AutorKlaps

Chłodnik podlaski: Podobne przepisy

Chłodnik podlaski: wypróbuj również

Powiązane Tematy