Składniki:
Duża cebula, łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba), dwa lub trzy ogórki (najlepiej gruntowe ,duże), rzodkiewka, koperek, pół szklanki śmietany, sok z cytryny lub ocet, 1,5 litra wody dobrej jakości.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.
Uwagi:
Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 do 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Klaps |