Składniki:
500 ml mleka, 250 ml śmietanki 30%, 10 dag cukru, łyżeczka tartej gałki muszkatołowej, 2 jajka, 100 ml rumu, 100 ml koniaku.
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka, wsypując powoli cukier, aż powstanie jasny krem. Dodać alkohol stale mieszając, odstawić na co najmniej 3 godziny. Ubić białka na sztywno, tak samo ubić śmietankę. Mleko wlać do szklanego naczynia i delikatnie mieszając dodać białka, bitą śmietanę i krem z alkoholem. Posypać gałką muszkatołową i podawać.
Jak podawać?
To znakomity deser z nutką alkoholu. Podawać tylko na zimno. Stary 200- letni przepis angielskiej arystokracji! Doceniony na WARMII:)
Uwagi:
Warto przed podaniem wstawić deser na pół godziny do zamrażarki. Można użyć każdego mocnego trunku.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | olsztyniak w. |