Fasola adzuki

6 nietypowych gatunków fasoli

... W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli, jakim możemy się raczyć. W sumie na świecie uprawia się prawie 400 gatunków fasolki.Zimą, fasola jest idealnym uzupełnieniem ... diety w białko i minerały, a potrawy na ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ... . Postanowiłam więc zrobić zupę z czerwonej fasoli. ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... . Jedną z nich niewątpliwie jest ta przyrządzona z użyciem czerwonej fasoli. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tej wyjątkowej rośliny, a także poznasz przepis na przygotowanie sałatki z jej udziałem. ... . Jedną z nich ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś ...

dawno temu

Fasola z boczkiem - danie na rozgrzanie

... Fasola z boczkiem to danie, które nas rozgrzeje w zimny dzień, doda energii i sprawi, że jeszcze długo, długo po obiedzie będziemy czuły się syte. By cieszyć się jej smakiem, musisz jednak rozpocząć ... ziemniaki2 cebulesólpieprzlistek ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... te potrawy posiadają dużo skrobi, która odkłada się w organizmie w formie tłuszczu. Jak temu zaradzić nie rezygnując z ulubionych smaków? Zaprzyjaźnij się z białą fasolą. ... To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych ...

dawno temu

Zupa fasolowa

... Zupa fosolowa to potrawa, którą naprawdę można się najeść. Jest gęsta, smaczna i tania. Jedynym problemem jest sama fasola, którą przed ugotowaniem należy moczyć przynajmniej przez kilka godzin, ale jeśli pomyślisz już dziś o jutrzejszym ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola ... do sałatek, do pieczonych mięs. ...

dawno temu

Lody z marchewką czy z bekonem?

... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to nic nowego. Ale czy próbowałyście lodów marchewkowych, z zieloną herbatą, z bekonem albo z czerwoną fasolą? ... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy ...

dawno temu

Black-eyed pea – nakrapiana fasolka na szczęście

... Black-eyed pea to uprawiana na południu USA biała fasola z czarnymi plamkami, wedle tradycji przynosząca szczęście i spożywana w ostatnią noc roku. ... Black-eyed pea (także black-eyed bean) to pochodząca z Zachodniej Afryki biała fasola z ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... strączkowychDo roślin strączkowym spożywanych w rożnych kuchniach świata zalicza się: białą fasolę, zielony groszek, fasolę szparagową, soczewicę jadalną, bób i soję. Szeroko znane są ich właściwości smakowe ... fasoli (346 kcal), soi (360 kcal) ...

dawno temu

The History of Bingo

... Czy wiecie, że niezwykle popularna w USA i Wielkiej Brytanii gra w bingo wywodzi się z renesansowych Włoch? Pierwotnie w Ameryce gra nazywała się „beano” od słowa bean oznaczającego fasolę. To właśnie wysuszonych fasolek używano do zaznaczania ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ... , w której rozprowadzamy żółtko. Puree z marchewki jest bardzo ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... . Fasola, której obecnie wyróżnia się około 30 odmian, jak wiele produktów zaadaptowanych do kuchni europejskiej, pochodzi z Ameryki Południowej. Dzięki bogactwu wartości odżywczych, wykwintnemu smakowi ... i łatwemu przyrządzaniu stała się ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... . W kuchni tej, szczególnie chętnie, wykorzystuje się różnego rodzaju papryki i fasole. Do takich dań bez aromatycznego sosu jednak ani rusz. Jak zrobić sos meksykański? ... . W kuchni tej, szczególnie chętnie, wykorzystuje się różnego rodzaju ...

dawno temu

Sałatka meksykańska

... w każdym sklepie, więc nie będziesz musiała marnować czasu na ich zdobywanie. Oto co musisz zrobić. Przygotuj: puszkę czerwonej fasoli puszkę kukurydzypuszkę ananasa 40 dag żółtego sera 10 łyżek ... majonezupora sól pieprz1. Za chwilkę powstanie ...

dawno temu

Kiełki uprawiane w domu – zdrowo i pożywnie

...   Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy czy soi, można nabyć w niektórych sklepach spożywczych. Ich krótki termin przydatności do spożycia (związany dodatkowo z faktem konieczności ... Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy ...

dawno temu

Powiązane Tematy