Składniki:
mięso mielone (najlepiej wieprzowe),
puszka pomidorów bez skórki (całe),
1 duży por,
2 spore marchewki,
mała cukinia,
sól,
pieprz,
bazylia (świeża),
cynamon (!),
czosnek,
oliwki,
no i oczywiście porządny makaron ;)
Jak przyrządzić?
Mięso z warzywami:Kroimy warzywa na jak najdrobniejsze części i wrzucamy je na gorącą oliwę z oliwek razem z mięsem i smażymy na dużym ogniu. Po chwili, gdy warzywa zmiękną i puszczą sok, a mięso się lekko przysmaży, dodajemy kilka listków bazylii, którą wcześniej rwiemy w palcach, a nie siekamy! Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem (może się wydawać, że cynamon tu nie pasuje, ale jego zapach naprawdę ładnie się komponuje z mięsem, co zostało już przez wiele osób docenione, a więc udowodnione). Gdy wszystko już jest ładnie podsmażone, dolewamy wody i dusimy razem przez 10 minut, aż woda wyparuje.Sos: W czasie kiedy mięsko się dusi, możemy zabrać się za sos. Pomidory z puszki przecieramy przez tarkę do garnka i lekko gotujemy. Dodajemy czosnek, troszkę soli, pieprzu, świeżej bazylii i pokrojone oliwki. Jak ktoś ma, to może użyć mieszanki ziołowej do kuchni włoskiej, np. Kamis.Gdy wszystko się połączy, zwiększamy ogień i gotujemy (trzeba pamiętać, żeby nie przegotować pomidorów, bo stracą swoją konsystencję i cały urok). Jeśli chcemy, to całość możemy zawsze zagęścić troszkę mąką. Makaron: A czy muszę tłumaczyć, jak się gotuje makaron? Powiem tylko, że po paru minutach od rozpoczęcia gotowania makaronu można wyłączyć ogień i pozwolić makaronowi "dochodzić" w spokoju. W ten sposób można łatwiej wyczuć moment, gdy ten jest al dente. Nakładamy makaron na talerz, układamy na nim mięsko z warzywami (marchewka musi być twardawa!), polewamy wszystko starannie sosem (bez przesady), posypujemy dobrej jakości serem (wedle uznania), najlepiej oczywiście parmezanem, ale i porządny żółty też się nadaje przecież.Na koniec wszystko przyozdabiamy listkiem bazylii i... jemy :)
Potrzebne przybory:
Świece, ciepły wieczór i miłe towarzystwo ;)
Uwagi:
Jeśli komuś przepis wydaje się głupi albo jakiś dziwny, chciałbym tylko wspomnieć, że mam 18 lat i jestem początkującym adeptem sztuki kulinarnej, a przepis jest całkowicie mojego autorstwa. A przynajmniej sam na niego wpadłem... Więc w razie gdyby ktoś już znał taki przepis lub podobny, to pozdrawiam :)Całość jest naprawdę pyszna i inna od typowego domowego spaghetti z samym mięchem. Ja po prostu eksperymentuję w kuchnii i czerpię z tego wielką przyjemność :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kosta_DM |