Składniki:
filety z kurczaka, oliwa z oliwek,
boczek - kilka plasterków (niekoniecznie), cebula,
pomidory (sparzyć i obrać ze skóry), oliwki czarne bez pestek, kapary (niekoniecznie),
bazylia (może być suszona, lepsza świeża),
makaron rurki
Jak przyrządzić?
Usmażyć boczek - kilka plasterków dla zapachu, filety pokroić w kosteczkę, usmażyć na oliwie z oliwek (nie na żadnym oleju), usmażyć cebulkę na osobnej patelni, połączyć wszystko razem. Dodać pomidory (bez skórki i pokrojone) oraz oliwki i kapary.Jeśli używamy suszonej bazylii, dodajemy ją do smażenia, jeśli świeżej, to część do sosu pomidorowego, a część listków na koniec do przyozdobienia. Oczywiście można posolić i dodać odrobinę chili. Podajemy z rurkami (penne rigate, które możemy podgotować i dodać do całości, po odcedzeniu i razem jeszcze podusić).
Uwagi:
Można ewentualnie zrezygnować z cebuli, a dodać smażonych pieczarek, ale nie przesadzić z ilością, ma dominować kurczak, pomidory i bazylia z oliwkami. Pychotka!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | oleńkar |