Składniki:
4 jajka,
12 dag cukru,
5 dag mąki ziemniaczanej,
do dekoracji
4 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Jedną lub dwie blachy wyłożyć papierem pergaminowym. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z jedną trzecią cukru na puszystą masę.Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Do białek dodać żółtka, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać.Bardzo sztywne ciasto biszkoptowe włożyć do szprycy z końcówką o dużym okrągłym otworze. Wyciskać na blachę w odpowiednich odstępach podłużne ciastka długości ok. 18 cm. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut w temperaturze 200 st. C na jasnozłoty kolor.Upieczone ciastka pozostawić na pergaminie do ostygnięcia, po czym posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Z tego samego ciasta można wyciskać na blachę okrągłe ciasteczka. Po ostygnięciu połączyć po 2 ciastka roztopioną kuwerturą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 36 sztuk |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Słodka |