Składniki:
30-40 dag mięsa drobiowego mielonego,
puszka ananasa w zalewie,
mała puszka kukurydzy (lub pół dużej),
szczypior lub mała cebula,
ząbek czosnku,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżka mąki,
przyprawy: kurkuma (płaska łyżeczka), imbir (może być świeży, starty na tarce albo sproszkowany), ziele angielskie, papryka słodka mielona, 2-3 goździki, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić rozdrobniony czosnek (najlepiej przeciśniety przez praskę) i pokrojony drobno szczypior lub cebulę. Posolić, chwilę przesmażyć, wrzucić mięso mielone, przesmażyć, mieszając, 2-3 minuty, podlać szklanką wody i wrzucić przyprawy. Poddusić kilka minut, następnie dodać kukurydzę i pokrojony ananas, podlewając zalewą ananasową z puszki.Gotować na małym ogniu jakieś 10 minut, następnie zagęścić łyżką mąki rozmąconą w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z ryżem, najlepiej dzikim. Smacznego!
Uwagi:
Zalewy ananasowej należy podlać tyle, aby nie rozwodnić nadmiernie potrawki. Pod koniec gotowania należy spróbować, aby ewentualnie dosypać przypraw. Całość ma być słodko-ostra.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mery |