Składniki:
ok. 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej cienkiej,
ok. 1 kg ziemniaków,
4 średnie cebule,
1 kostka rosołowa (wołowa lub drobiowa),
1 opakowanie mielonej słodkiej papryki,
1,5 śmietany (kubeczek),
1 czubata łyżka stołowa kminku,
olej,
sól lub vegeta lub warzywko do smaku
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki, kiełbasę i cebulę kroimy w średnią kostkę. Na patelnię wylewamy olej, nie żałujemy, żeby zakrył całe dno. Wrzucamy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie na patelni ląduje kiełbasa i 1/3 pokrojonych ziemniaków. Całość doprawiamy całym opakowaniem słodkiej papryki i vegetą czy co tam nam z przypraw pasuje (ale ostrożnie z solą, bo jeszcze przed nami cała kostka rosołowa, która jest już wystarczająco słona, w razie czego jeszcze można doprawić). Na patelni na wolnym ogniu cały czas mieszamy, aby ziemniaki lekko się przyrumieniły i smaki wymieszały. Całość ma się przysmażać ok. 10-15 minut.Do dużego garnka, w którym będzie musiało się zmieścić całe nasze danie, wlewamy ok. 0,5 litra wody, wrzucamy kostkę rosołową, kminek i resztę ziemniaków. Gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie zawartość patelni wrzucamy do garnka i mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wiem, że w tym momencie nie wygląda to zbyt apetycznie, jednak wszystko zmieni się, jak dodamy śmietanę, co zrobimy na końcu, po zdjęciu z ognia garnka i odczekaniu ok. 5-10 minut. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu, ale doskonale smakuje również odgrzana później.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Łukasz |