Składniki:
półtorej łyżki miodu,
2 jaja,
20 dag cukru,
8 dag masła,
szklanka mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag orzechów włoskich,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki kakao (obojętnie jakiego),
pół opakowania płatków czekoladowych, (niekoniecznie),
troszkę oleju do wysmarowania foremek
Jak przyrządzić?
Posiekać orzechy.Jajka utrzeć z cukrem.Dodać do nich (do jajek z cukrem) wszystkie inne składniki.Do wysmarowanych olejem foremek (takich jak do babaeczek) wlać do pełna masę.Piec przez 10 min w 150 stopniach.Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, foremki
Jak podawać?
Na talerzyku, do przyzdobienia można polać gotową polewą lub bitą śmietaną w sprayu.
Uwagi:
Świetnie smakują z mlekiem. Uwaga: jeśli ciasto wyjdzie "lejące", dodaj mąki. Nie używać papierowych foremek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 9 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | kasia i karolina |