Składniki:
250 g makaronu (najlepiej rurki lub świderki), 4 łyżki sosu pomidorowego, pół słoiczka czarnych oliwek, suszone pomidory w oliwie, bazylia
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować lekko twardy, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia. W misce przygotować sos pomidorowy i następnie dokładnie wymieszać (nie może pływać w sosie!). Następnie dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki. Wszystko starannie wymieszać, przed podaniem dodać świeżą bazylię.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje jako dodatek do pieczeni drobiowej.
Uwagi:
Sos pomidorowy wymieszać, gdy makaron jeszcze jest lekko ciepły. Najlepiej smakuje w gorące dni.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | LIDIA B |