Składniki:
100 g gorzkiej czekolady, łyżka masła, 2 jajka, łyżka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, szklanka śmietany kremówki, sól, czekolada do posypania
Jak przyrządzić?
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 3/4 szklanki śmietany ubić z połową łyżeczki cukru waniliowego. Żółtka wymieszać z lekko wystudzoną czekoladą, a następnie połączyć z pianą. Wstawić na godzinę do lodówki. Resztę śmietany ubić na krem. Masę przełożyć do pucharków i udekorować łyżką śmietany i posypać czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Nimfiasta |