Składniki:
1 jajko, 1 mała cebulka, 1 pomidor, kilka plasterków dowolnej kiełbaski lub wędzonego boczku (lub szynki), masło lub olej, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Na masełku lub oleju (oliwie) podsmażyć plasterki wędliny i poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać rozdrobniony pomidor (może być przedtem sparzony i obrany ze skórki), po chwili duszenia wbić jajko, po ścięciu wymieszać wszystko, dodać sól i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
patelnia lub rondelek
Jak podawać?
Na śniadanie lub kolację, z pieczywem.
Uwagi:
W zależności od apetytu i ilości osób liczbę składników należy odpowiednio zwiększyć.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | bazylicum |