Składniki:
5 jaj,
kostka margaryny,
1,5 szkl. cukru,
2 szkl. mąki,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
5 łyżek mleka,
0,25 kg wiśni,
cynamon,
2 łyżeczki masła, kakao.
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić i zostawić do przestudzenia, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie już roztarty, dodać żółtka, cały czas ucierając, dodać powoli margarynę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać mleko (może być więcej niż 5 łyżek), ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wiśnie wyrylować, posłodzić wedle uznania, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylewamy na blachę, potem układamy wiśnie, przykrywamy jasnym ciastem. Piec w temp. 180-200 stopni przez około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Uwagi:
Bardzo smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | XXX |