Składniki:
chleb (najlepiej czerstwy), plasterki wędliny (salami, szynka), jajko, oregano, dobry ser żółty, ogórek konserwowy, olej do smażenia, odrobina masła
Jak przyrządzić?
Kromki chleba smarujemy cienko masłem. Kładziemy na nie: żółty ser, wędlinę, ogórek konserwowy. Przykrywamy to drugim kawałkiem chleba i taką kanapkę obtaczamy we wcześniej roztrzepanym jajku z dodatkiem oregano. Kładziemy kanapkę na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, uważając, żeby się nie przypalilo. Kiedy ser już się rozpuści i zacznie wypływać z kanapki, wyciągamy gotową zapiekankę na talerz. Gotowe, smacznego :)
Jak podawać?
Najlepiej z sosem pomidorowym lub majonezem, rzecz gustu.
Uwagi:
Wiem, że to bomba kaloryczna, ale jaka dobra :) Czasami gdy ma się ochotę na coś szybkiego i prostego, a przede wszystkim taniego, można śmiało zrobić taką "zapiekankę". Smaczne jest również, gdy do jajka oprócz oregano dosypiemy czosnek granulowany.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Dominika |