Składniki:
Sos:
6 szkl. wody,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2-3 kostki rosołowe,
1-1,5 małego słoiczka przecieru pomidorowego,
0,5-0,75 kostki margaryny.
4 torebki ryżu parboiled,
6 udek kurczaka.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i razem z pozostałymi składnikami sosu zagotować, tylko żeby składniki się połączyły. Na blaszkę od ciasta (nie smarować) wysypać ryż i zalać zagotowanym sosem. Na sos ułożyć przyprawione np. przyprawą do kurczaka po węgiersku oraz Delikatem do kurczaka udka.Piec w 210 st. przez ok. 1 godz. w zależności od wielkości udek.Co kilkanaćie minut należy udka polać sosem, w którym się pieką, żeby się nie przypaliły.
Uwagi:
Ilość udek dopasowana jest do ilości ryżu. 4 torebkami naje się 6-osobowa rodzina. Potrawa pyszna i szybka w przygotowaniu.Proszę się nie przerazić ilością sosu i tym, że udka zatonęły w nim. W czasie pieczenia ryż napęcznieje i wypchnie udka do góry.Uwaga: nie wolno ryżu parboiled zastępować innym gatunkiem, bo będzie twardy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 85 min. |
Trudność | średni |
Autor | Beta |