Składniki:
Biszkopt: 5 jaj, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 1 litr śmietany Łaciatej 30%, 3 łyżki cukru pudru, 32 g cukru waniliowego, puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do dużej okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Masa: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać cukier puder i waniliowy. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa krążki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Na jeden krążek biszkoptu wyłożyć część (ok. połowy) pokrojonych brzoskwiń i na to 3/4 ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Wierzch biszkoptu posmarować resztą bitej śmietany i poukładać resztę pokrojonych brzoskwiń. Wstawić do lodówki.
Uwagi:
Torcik jest super, dla wzbogacenia smaku każdy krążek biszkoptu można nasączyć syropem z brzoskwiń.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Przybliżony koszt | 26 zł |
Autor | Niuniulek |