Składniki:
Ciasto:
30 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
25 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka amoniaku,
6 jajek,
1 cukier wanilinowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Reszta składników:
3/4 szkl. mielonych orzechów,
2 łyżki kakao,
powidła,
2 galaretki wiśniowe,
słoik wiśni,
śmietanka śnieżka (bita śmietanka w proszku),
1/2 szkl. przegotowanego, schłodzonego mleka,
galaretka leśna lub kiwi
Jak przyrządzić?
Ciasto:Margarynę, żółtka utrzeć, gdy utarte, dodać resztę składników i ubitą pianę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedno zostawić białe, do II dodać orzechy, do III dodać kakao. Upiec 3 placki.Pierwszy biały placek posmarować lekko powidłami. Wcześniej rozpuścić galaretki wiśniowe w 2 szklankach wody, gdy trochę zgęstnieje, dać do tego słoik wiśni, wymieszać i wyłożyć na placek biały. Na to nałożyć drugi placek orzechowy, posmarować lekko powidłami i na to wyłożyć wcześniej przygotowaną śmietakę śnieżkę. Śnieżkę rozpuścić w mleku, dodać rozpuszczoną w 1 szklance wody galaretkę leśną lub kiwi. Na ubitą śmietankę kładziemy trzeci placek kakaowy. Wierzch polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | lemonka |