Składniki:
Klopsiki:
50 dag mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny),
1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę,
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
po 1 łyżeczce pieprzu cayenne, kurkumy i kuminu,
1-2 łyżeczki kolendry,
1 jajko,
1 posiekana cebula,
1 ziemniak (ugotowany i przeciśnięty przez praskę),
1-2 łyżki posiekanej bazylii.
Sos:
1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki,
1 roztarty ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
3/4 łyżeczki kuminu,
1 łyżeczka kolendry,
1 większa zielona papryczka chili (pokrojona wzdłuż i oczyszczona),
4 dojrzałe pomidory,
2 łyżki oleju,
sól,
1 łyżka płatków migdałowych.
Jak przyrządzić?
Najpierw sos: rozgrzej olej, upraż przygotowane przyprawy oprócz kurkumy i pieprzu cayenne. Dodaj czosnek, pokrojone chili, cebulę i pomidory. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie przyrumieni. Teraz dodaj pozostałe składniki sosu, dobrze wymieszaj. Zmniejsz płomień, gotuj sos na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli potrzeba, dodaj nieco wody. W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki klopsików. Z masy mięsnej ulep kulki wielkości orzecha włoskiego, usmaż je na oleju. Gdy zobaczysz, że na powierzchni sosu pojawiła się warstewka oleju, woda wyparowała i całośc zaczyna gęstnieć, dodaj klopsiki i gotuj przez 10-15 minut. Jesli trzeba, dolej nieco wody i od czasu do czasu zamieszaj. Gotowe danie posyp migdałami i od razu podawaj.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | piechu |