Składniki:
Biszkopt:
7 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 8 łyżek maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 litra mleka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki tortowej lub wrocławskiej, 1 kostka margaryny (Kasia).
Masa cappuccino:
1 szklanka cappuccino (rumowe lub śmietankowe), 2 śnieżki, 2 szklanki mleka, 2 galaretki cytrynowe na 1 szklankę wody.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednym żółtku, dodać cukier, olej, mak, na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni.Masa budyniowa:Z pół litra mleka odlać pół szklanki i resztę mleka zagotować z cukrem. Do mleka w szklance dodać 2 rodzaje mąki i dobrze wymieszać, gdy mleko wraz z cukrami się zagotuje, dodać zawartość szklanki. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.Miksować miękką margarynę, dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.Masa cappuccino:W 2 szklankach mleka mieszać cappuccino mikserem, powoli wsypywać śnieżkę, miksować, aż się ubije. Na koniec wlać tężejącą galaretkę.Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć masą budyniową, na wierzch masa cappuccino (masa jest lejąca, więc blaszka musi być wysoka, uwaga: masę wlewamy ok. 4-5 min po przyrządzeniu, gdyż szybko gęstnieje). Posypać tartą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Potrzebne przybory:
mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | PERŁA |