Składniki:
udka, ziemniaki, cebula, papryka słodka sypka, sól, pieprz, curry (niekoniecznie), olej
Jak przyrządzić?
Przyprawy: sól, pieprz, curry, paprykę słodką mieszamy z niewielką ilością oleju i smarujemy tym udka (ja ściągam z nich skórkę). Podsmażamy je po obu stronach po ok. 5 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm, a jeżeli są za duże, kroimy na połówki, wkładamy je do miski, dodajemy sól, paprykę w proszku, troszkę oleju (ok. 2 łyżek stołowych), cebulę pokrojoną w krążki - wszystko mieszamy i kładziemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pomiędzy ziemniaki kładziemy udka i wszystko razem pieczemy w piekarniku ok. 45-55 min w temp. 220-240 st.
Jak podawać?
Smakuje z sałatką z kukurydzy i czerwonej fasoli.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Autor | morelka191 |