Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka,
kapusta pekińska,
6-7 ogórków konserwowych,
groszek,
1 średnia cebula,
majonez,
keczup,
jogurt naturalny,
bazylia,
zioła prowansalskie,
pieprz,
sól,
olej
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i przekrojonymi na pół dwoma ząbkami czosnku. Zalać olejem, dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.Przyprawę tzatziki zalać pół szklanki wrzątku, odstawić. Z przyprawionego kurczaka wyciągnąć czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Zalać przyprawą tzatziki i dusić do odparowania. Gotowe piersi odstawić.Kapustę pekińską posiekać, ogórki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka.Sos:3 duże łyżki majonezu wymieszać z jogurtem nauralnym i 2 dużymi łyżkami keczupu.Z gotowych składników robimy sałatkę:)Układać warstwami:Na spód miseczki kładziemy kurczaka, polewamy keczupem, później cebula, na cebulę ogórki, polewamy to wszystko sosem wsypujemy groszek. Na samą górę kapusta pekińska, którą smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem.
Uwagi:
Sałatka powstała z kilku przepisów. Mam nadzieję, że będzie OK.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | duminek |